Test vzdržljivosti materiala – Martindale

20 avgusta, 2018
Čas branja: 0 min

Metoda Martindale ali vzdržljivostni preizkus Martindale je postopek, s katerim se oceni trpežnost in primernost testnega blaga za domačo ali industrijsko uporabo.

Kako poteka test?

Tkanino, ki se preizkuša, se napne na spodnje plošče stroja Martindale. Majhni diski iz voščene volne nenehno drgnejo po testni tkanini. Stanje testne tkanine je med testiranjem večkrat pregledano in vsake vidne spremembe blaga, natrganine ali obraba so zabeleženi. Test se zaključi, ko se voščena volna strga ali se na testni tkanini pojavi vidnejša sprememba v izgledu.

Test vzdržljivosti materiala – Martindale_1

Kako beremo enote Martindale?

Testna oprema deluje v intervalih po 5000 ciklov/ drgnjenj. Takoj ko se zazna obraba do določene stopnje se test zaključi. Višja kot je dosežena številka, bolj odporna je tkanina.

Test vzdržljivosti materiala – Martindale_2

< 10.000 enot : Dekorativna uporaba

Materiali, ki ne dosežejo 10.000 enot, so primerni za dekoracijo. Mednje spadajo okrasne blazine, ki lepo popestrijo pohištvo in so zaradi več funkcijske uporabe postale nepogrešljivi del vsakega dnevnega prostora.

10.000 – 15.000 enot: Občasna domača uporaba

Materiali, ki so primerni za občasno domačo uporabo zaradi nežne preje v sestavi tkanine ali občutljive konstrukcije same tkanine. Nekatere dekorativne tkanine niso primerne za uporabo na površinah z večjo obremenitvijo, kot so zofa postelje ali premični naslonjači. Materiali so primerni samo za suho čiščenje.

15.000 – 25.000 enot: Običajna dnevna domača uporaba

Od te kategorije enot dalje je blago priporočljivo za uporabo na pohištvu v bivalnem prostoru, ki je predmet dnevne uporabe, kot so stoli, tabureji in sedežne garniture. Niso primerni za pohištvo s premičnimi deli, kot so nastavljivi počivalniki.

25.000 – 30.000 enot: Zahtevna dnevna domača uporaba

Primerne za glavne dele pohištva z veliko vsakodnevne uporabe ter za pohištvo s premičnimi deli. Lahko tudi za lahko komercialno rabo.

> 30.000 enot: Komercialna uporaba

Primerno za vso komercialno in seveda domačo pogosto dnevno uporabo, vključno s posteljno rabo in v nastavljivih naslonjačih.

Ali je blago, ki ima veliko enot Martindale, neuničljivo?

V tekstilni industriji lahko pride do konkurence za pridobitev višjih rezultatov abrazijskega testa, vendar v resničnem svetu vsi rezultati, ki presegajo 50.000, ne pomenijo občutne razlike v vzdržljivosti tkanine.

Test Martindale je samo za merjenje abrazije. Obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na obrabo oblazinjenja na kosu pohištva, vključno s kemikalijami, ki se uporabljajo pri pranju tkanine, UV-izpostavljenosti in obdelavah površin, kot so zaščita tkanine ali negorljivi načini obdelave. Veliko število tudi ne pomeni, da je tkanina odporna na mačje kremplje!

FEYDOM novice
Prijavi se na naše novice, da boš na tekočem z novostmi, promocijami in drugimi akcijami.
Prijava uporabnika
Ali še nimate uporabniškega računa? Registracija
Registracija uporabnika

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilnik o zasebnosti.

Ali že imate uporabniški račun? Prijava
Povzetek naročila

V košarici ni izdelkov.