8 trikov kako organizirati omaro

14. aprila, 2023
Čas branja: 6 min

Piše: Amela Dimnik, Certified KonMari® consultant za FEYDOM

 

Ali vam pospravljanje omare predstavlja vsakodnevno težavo?

Ali zlahka najdete oblačila, ki jih tisti trenutek potrebujete?

Ali pogosto hitite in izgubljate čas in živce medtem ko iščete nekaj?

Če je vaš odgovor pritrdilen imam za vas krasne trike, kako organizirati omaro.

Kot uradna svetovalka po KonMari® metodi in profesionalna organizatorka prostora sem že kar nekaj strankam svetovala in pomagala na poti do boljše organizacije doma. Stranke na tak način največ pridobijo na prostoru, času in na svojem počutju. Pomembno je namreč kako se počutite v svojem domu. Dom naj bi prestavljal prostor, kjer smo najbolj sproščeni, kjer smo lahko to kar smo. Verjamem namreč, da urejen dom pomeni tudi urejen um. Se strinjate? Če pa dodate poleg še malo stila vaši organizaciji pa dobite krasen prostor, kjer se vi počutite čudovito.

 

KonMari® metoda

Ali ste že slišali za urejanje oblačil po KonMari® metodi? Če ne, je zdaj pravi čas, da izveste zakaj je dobro imeti oblačila urejena po omenjeni metodi. Po opravljeni metodi bo pospravljanje omare lažje, pregled nad oblačili pa boljši. Metoda pravi, da najprej vsa oblačila postavite na kup (posteljo, tla, kjer je več prostora). Pod vsa oblačila spadajo tudi nogavice, spodnje perilo, prav vsa vaša oblačila. Preglejte vsako oblačilo posebej. To pomeni, da vzamete v roke oblačilo in se vprašate: ali vam dotično oblačilo povzroča iskrice v očeh? Ali čutite, da je to oblačilo posebno za vas? Ali ga z največjim veseljem oblečete? Če je odgovor na ta vprašanja pritrdilen potem oblačilo shranite, če ne, se poslovite in greste dalje. Izjemno pomembno je to, da ste popolnoma iskreni s seboj. Le tako boste obdržali vam draga oblačila in le tako si boste olajšali nadaljnjo pospravljanje omare.

FEYDOM modularne sedežne garniture - blog - 8 trikov kako organizirati omaro - Konmari

FEYDOM modularne sedežne garniture – blog – 8 trikov kako organizirati omaro – Konmari

Predstavljam vam 8 trikov, kako organizirati omaro, da boste vi bolj pomirjeni, da boste našli oblačila, ki jih tisti trenutek potrebujete in da boste privarčevali na prostoru in času.

1. Ko ste v omari naredili čistko in obdržali le tista oblačila, ki so vam pri srcu in da bo pospravljanje omare še lažje, je zdaj čas, da oblačilom dodelite svoj prostor v omari. Najlažje bo, da oblačila razvrstite v kategorije. Na primer: pletenine, kratki rokavi, hlače, suknjiči, dolgi rokavi, bluze, itd…

2. Majice z dolgimi in kratkimi rokavi, pletenine je najbolje hraniti zložene po KonMari® metodi. Tako zložene majice zavzamejo najmanj prostora in vi dobite dober pregled nad oblačili. Na začetku vam bo mogoče vzelo malce več časa za zlaganje ampak verjemite mi, se splača vztrajati, saj bo potem pospravljanje omare toliko lažje. Tak način zlaganja omogoča, da imate majice pospravljene ali na polici ali v predalu.

FEYDOM modularne sedežne garniture - blog - 8 trikov kako organizirati omaro - Oblacila v predalih

FEYDOM modularne sedežne garniture – blog – 8 trikov kako organizirati omaro – Oblacila v predalih

3. Pletenine priporočam, da hranite zložene na polici ali v predalu, saj jim lahko obešalniki pogosto spremenijo obliko.

4. Bluze, suknjiče je dobro imeti obešene na obešalnikih, saj so po navadi to oblačila, ki se hitro zmečkajo.

5. Naslednji trik, ki ga rada priporočam svojim strankam je to, da vse obešalnike v omari poenotijo. To pomeni, da imate samo eno vrsto. Zamenjajte vse obešalnike. Izognite se tistim lesenim, debelim obešalnikom, saj zavzamejo več prostora in vi na ta način shranite manj oblačil, kot bi jih lahko. Svojim strankam rada priporočam tanke obešalnike, ki so oblečeni v žamet. So tanjši in zaradi žameta oblačila varujejo. Poskrbijo tudi, da na primer naramnice ali kakšne tanjše bluze ne zdrsijo dol.

FEYDOM modularne sedežne garniture - blog - 8 trikov kako organizirati omaro - Omara

FEYDOM modularne sedežne garniture – blog – 8 trikov kako organizirati omaro – Omara

6. Hranjenje šalov, pasov in torbic: tudi te tri kategorije spadajo pod oblačila, zato nikar ne pozabite nanje. Na trgu je kar nekaj rešitev tudi za te tri kategorije. Obstajajo različni obešalniki za šale, ki poskrbijo, da so vsi šali na kupu. Prav tako imate na voljo posebne obešalnike in organizatorje za pasove, kravate in torbice. Na tak način si lahko poenostavite pospravljanje omare, ki vam bo vzelo zelo malo časa.

7. Če se da, hranite vsa oblačila ne glede na sezono v eni omari. Če morate menjati sezonsko oblačila (spredaj ena sezona, zadaj druga), ne pozabite tudi sezonsko hraniti po kategorijah. Previdni bodite tudi pri hrambi oblačil v škatlah in zabojih. Poskrbite, da so oblačila pravilno shranjena, da se ne poškodujejo in umažejo.

8. Zadnji trik, ki omogoča pospravljanje oblačil hitrejše in bolj funkcionalno je to, da police in predale označite. Z nalepkami označite kategorije oblačil: dolge majice, kratke majice, hlače, itd… Hitreje boste oblačila opazili, hitreje pospravljali. Otroci imajo posebej radi take oznake, saj jim označevanje omogoča samostojnost pri vsakdanjih opravilih.

FEYDOM modularne sedežne garniture - blog - 8 trikov kako organizirati omaro -Oblacila zlozena po Konmari metodi

FEYDOM modularne sedežne garniture – blog – 8 trikov kako organizirati omaro -Oblacila zlozena po Konmari metodi

BONUS TRIK: oblačila ste pregledali, dodatki urejeni, vsaki kategoriji ste dodelili prostor, zdaj je čas, da omari dodate še vaš stil. Privoščite si kakšen lesen zaboj za recimo dodatke, za posebne kose oblačil. Na primer, če imate zelo radi vaše ure, privoščite si krasen pladenj, ki bo lepo zaokrožil celoten prostor ali omaro. Tiste kose, ki so vam najbolj pri srcu postavite bližje, da jih vidite vsak dan. Marie pravi, da bi vsak od nas moral imeti kos, ki nam je najbolj drag, na očeh. Da ga vidite vsak dan. Izberite si take organizatorje, ki bodo naredili vašo omaro še bolj prijetno. Ne pozabite le na mere vaših polic in predalov. Strankam največkrat priporočam nakup prozornih organizatorjev. Saj hitro vidite kakšna je vsebina, vsebujejo ročaje, ki funkcionirajo kot predal. Če oblačila hranite v predalih, pa svetujem nakup razdelilnikov za predale, saj so prilagodljivi glede na globino. Prilagodijo pa se prav tako vaši vsebini. Oblačila tako stojijo pokonci in so pregledna. Vse organizacijske pripomočke lahko dobite v spletni trgovini Organizacija s stilom.

Obstaja še kar nekaj načinov kako organizirati omaro in to so triki, ki se jih kot profesionalna organizatorka prostora in uradna svetovalka po KonMari® metodi držim in tudi največkrat svetujem svojim strankam. Če boste pri procesu iskreni sami s seboj, je uspeh organizacije vaše omare zagotovljen. Ne pozabite, omaro želite organizirati na dolgi rok, da vam bo služila dolgo in funkcionalno.

FEYDOM novice
Prijavi se na naše novice, da boš na tekočem z novostmi, promocijami in drugimi akcijami.
Prijava uporabnika
Ali še nimate uporabniškega računa? Registracija
Registracija uporabnika

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilnik o zasebnosti.

Ali že imate uporabniški račun? Prijava
Povzetek naročila

V košarici ni izdelkov.